El futur de l'alimentació: la nutrició personalitzada


El món de la nutrició està immers en un procés de canvi en l'àmbit científic que canviarà probablement la forma en què ens alimentem en un futur pròxim. Actualment ja es coneix que no tots responem de la mateixa manera enfront un aliment i es per això que no es pot donar pautes generals a seguir a la població ja que els efectes no són per a tots igual.

Recentment s’ha realitzat una investigació que ha posat de manifest les diferents respostes dels organismes a l'hora de gaudir d'una dieta similar i com la genètica no és l'única responsable d'aquesta resposta.

La investigació
L'estudi que porta per nom TwinsUK s’ha realitzat en el King's College London al Regne Unit i l'Hospital General de Massachusetts a Boston, en col·laboració amb l'empresa de ciència nutricional ZOE. Per dur-lo a terme s'han examinat 14.000 bessons amb l'objectiu de comprendre les causes de diferents malalties cròniques i poder distingir fins a quin punt tenen un origen genètic o ambiental.
A partir d’aquest es van realitzar el projecte PREDICT 1, el qual consta de 1.100 participants (un 60% d’ells bessons) per tal de examinar-ne diferents respostes biològiques davant certs aliments en un període de 14 dies. Es van mesurar marcadors de nivells de sucre en sang, els triglicèrids, la resistència a la insulina, els nivells d’activitat física, la salut del seu microbiota intestinal i mitjançant una aplicació es va controlar la ingesta dels aliments, així com el son i l'exercici.

Les dades
Els resultats van mostrar que les respostes biològiques de les persones als mateixos menjars eren molt diferents, independentment de la composició dels aliments. Per exemple, davant de la mateixa ingesta, algunes persones van tenir pujades dels nivells de sucre a la sang i d'insulina mentre que d'altres van mostrar pujades als triglicèrids. Una altra dada curiosa vista durant l'estudi va ser la que els bessons idèntics compartien el 37% dels bacteris als intestins, respecte el 35% de la resta de persones no relacionades entre elles. És per això que, malgrat tenir els mateixos gens i l'exposició a ambients similars, els bessons idèntics sovint tenien respostes molt diferents davant dels menjars.
Curiosament, la investigació també va revelar que la composició dels aliments representava menys del 40% de la diferència entre les respostes biològiques de les persones als aliments amb un contingut calòric similar.

Què suggereixen els resultats
Els resultats obtinguts ens indiquen que les diferències individuals en el metabolisme, les microbiotes intestinals, els hàbits, els horaris dels menjars i els nivells d'activitat física són tan importants com el contingut nutricional dels aliments.
Els experts es mostren esperançats en aquest estudi perquè conclouen que les persones poden obtenir major informació sobre la resposta del seu organisme als aliments i elaborar una dieta més personalitzada que millori seva salut i les condicions de vida. La nutrició personalitzada és cada cop més a la vora.
Font: El Nacional.cat: La nutrició personalitzada

Comentaris

Entrades populars