El futur de l'alimentació: la nutrició personalitzada
El
món de la nutrició està immers en un procés de canvi en
l'àmbit científic que canviarà probablement la forma en què
ens alimentem en un futur pròxim. Actualment ja es coneix que no
tots responem de la mateixa manera enfront un aliment i es per això
que no es pot donar pautes generals a seguir a la població ja que
els efectes no són per a tots igual.
Recentment
s’ha realitzat una investigació que ha
posat de manifest les diferents respostes dels organismes a l'hora de
gaudir d'una dieta similar i com la genètica no és l'única
responsable d'aquesta resposta.
La investigació
L'estudi que
porta per nom TwinsUK s’ha
realitzat en el
King's College London al Regne Unit i l'Hospital General de
Massachusetts a Boston, en col·laboració amb l'empresa de ciència
nutricional ZOE. Per dur-lo a terme s'han
examinat 14.000 bessons amb l'objectiu de comprendre les causes de
diferents malalties cròniques i poder distingir fins a quin punt
tenen un origen genètic o ambiental.
A
partir d’aquest es van realitzar el projecte PREDICT 1, el qual
consta de 1.100 participants (un 60% d’ells bessons) per tal de
examinar-ne diferents respostes biològiques davant certs aliments en
un període de 14 dies. Es van mesurar marcadors de nivells de sucre
en sang, els triglicèrids, la resistència a la insulina, els
nivells d’activitat física, la salut del seu microbiota
intestinal i mitjançant una aplicació es va
controlar la ingesta dels aliments, així com el son i
l'exercici.
Les dades
Els
resultats van mostrar que les respostes biològiques de les persones
als mateixos menjars eren molt diferents, independentment de la
composició dels aliments. Per exemple, davant de la mateixa ingesta,
algunes persones van tenir pujades dels nivells de sucre a la sang i
d'insulina mentre que d'altres van mostrar pujades als triglicèrids.
Una altra dada curiosa vista durant l'estudi va ser la que els
bessons idèntics compartien el 37% dels bacteris als intestins,
respecte el 35% de la resta de persones no relacionades entre elles.
És per això que, malgrat tenir els mateixos gens i l'exposició a
ambients similars, els bessons idèntics sovint tenien respostes
molt diferents davant dels menjars.
Curiosament,
la investigació també va revelar que la composició dels aliments
representava menys del 40% de la diferència entre les respostes
biològiques de les persones als aliments amb un contingut calòric
similar.
Què suggereixen els resultats
Els
resultats obtinguts ens indiquen que les diferències individuals en
el metabolisme, les
microbiotes
intestinals, els hàbits, els horaris dels menjars i els nivells
d'activitat física són tan importants com el contingut nutricional
dels aliments.
Els
experts es mostren esperançats en aquest estudi perquè conclouen
que les persones poden obtenir major informació sobre la resposta
del seu organisme als aliments i elaborar una dieta més
personalitzada que millori seva salut i les condicions de vida. La
nutrició personalitzada és cada cop més a la vora.
Font: El Nacional.cat: La nutrició personalitzada
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada